Siirry pääsisältöön

Lomamoodissa

Klo 12.30 viinilasillinen terassilla (jonne vihdoin mahtuu jo istumaan) kera hyvän kirjan. Miksipä ei? Kaksi lähti frisbeegolfaamaan, yksi shoppailemaan ja yksi kavereille. Hämmentävä hiljainen hetki kotona. Jääkaapissa tyhjiöpumpattu viinipullon loppu. Ulkona lämmin. Aivan täydellinen lomahetki jälleen. Loma vetelee viimeisiään, mutta on kyllä ollut ikimuistoinen. Harvoin olen saanut nauttia lämmöstä näin paljon (Oikeasti tykkään kyllä lähes säästä kuin säästä, mutta onhan tämä ihanaa, että aamulla voi laittaa shortsit jalkaan sen kummempia miettimättä. Lisäksi keho on alkanut selkeästi sopeutua tähän lämpöön, enää ei ole ollenkaan tukala olo) ja viettää aikaa ulkona. Ainoastaan yksi retkikohde siirtyi vesisateen vuoksi, mikä on kyllä poikkeus muihin kesiin.
Totta kai on huolestuttavaa, että Suomessa on näin lämmin. On huolestuttavaa, että ilmasto lämpenee, sadot kärsivät kuivuudesta jne. Kuitenkin näin henkilökohtaisesti ajateltuna tämä lämpö on ollut ihanaa. 

Tänä kesänä olen myös rauhoittunut enemmän kuin useina muina. Olen nähnyt suorastaan luvattoman vähän ystäviä. Olen elänyt aika hitaasti. Tärkein juttu on tänä kesänä kokemisen sijan ollut rentoutuminen. Päivätorkut puun varjossa. Hyvä kirja.  Hyvä maisema. 

Ja tokihan tuossa oli myös pieni muutto. Näin kuukausi muuttopäivän jälkeen alkavat tavarat olla lähes paikallaan. Tällä viikolla haettiin (toivottavasti) viimeinen kaluste ja 12-vuotias sai jälleen olla kokoaja (ainakin yksi alamittaisista osaa tämän kesän jälkeen koota Ikea-kalusteet). Tavarat ovat löytäneet paikkansa ja koti alkaa tuntua kodilta.  Tähtäsimme siihen, että tavarat olisivat paikallaan ennen töiden alkua ja sehän onnistui. Hyvä me.
Tällä viikolla kävimme myös vielä viimeisten lomapäivien kunniaksi Porvoossa. Vanhojen talojen välissä kävelyn lisäksi kävimme uimassa Kokonniemen maauimalassa. Maauimalasta löytyy matalampi pää pienemmille lapsille sekä hyppylaiturit ja jonkinlainen hyppytornikin isommille. Myös pitempää matkaa pystyy hyvin uimaan.
Lisäksi veimme lapset syömään Sinneen kahden ruokalajin lounaat. Ruoka- ja ravintolakasvatus on tuottanut tulosta ja kaikki söivät annoksensa ja nauttivat niistä. Lapset olivat myös vaikuttuneita hyvästä palvelusta ja innokkain pääsi seuraamaan ruokien valmistamistakin (toki ravintolan puolelta käsin) ja henkilökunta oli vielä kertoillutkin kuulemma hyviä vinkkejä.

Näillä on hyvä lähteä viettämään aikuisviikonloppua vielä ennen töiden alkua. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr