Siirry pääsisältöön

Sienipiirakka

Näin syksyn tullen ollaan palattu normiin myös siinä, että silloin tällöin käy vieraita (ja tarjottavana on jotain muuta kuin ruokaa grillistä). Tämän hetken vakiotarjottava on ollut sienipiirakka kuivatuista sienistä. Tämä johtuu ihan siitä, että vime vuotisia kuivattuja sieniä löytyi vielä yllättävän paljon varastoista. Niitä on ruvettu siis kuluttamaan urakalla.
Muutaman kokeilun jälkeen parhaaksi reseptiksi on muotoutunut seuraava:

Sienipiirakka
pohja
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
n. 2 dl gouda-juustoraastetta
1 kananmuna

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot sekä ripaus suolaa murumaiseksi seokseksi. Lisää juustoraaste ja kananmuna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Painele taikinan päälle vielä leivinpaperi, niin piirakka säilyttää muotonsa paremmin. Esipaista 200 asteessa 15 minuuttia.
täyte
25 g kuivattuja sieniä
hieman voita
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
1 pss gouda-juustoraastetta (150g)
4 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
suolaa
pippuria

Murskaa sienet (itse käytin suppilovahveroita sekä mustatorvisieniä)  kämmenen sisällä ja laita likoamaan kylmään veteen n. puoleksi tunniksi. Valuta sienet hyvin ja paista niitä kuumalla paistinpannulla, kunnes vesi on haihtunut pois. Lisää tässä vaiheessa pannulle muutama nokare voita sekä silputut valkosipulinkynnet ja hienonnettu punasipuli. Kuullota. Siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja lisää ruohosipulisilppu, sitruunamehu sekä hieman suolaa.

Esipaistamisen jälkeen poista piirakkapohjan päältä leivinpaperi ja lisää pohjan päälle paistetut sienet ym. Levitä päälle 1 pss juustoraastetta. Sekoita keskenään ruokakerma, kananmunat, suola (n. 1 tl) ja pippuri (maun mukaan). Kaada seos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Tarkkaile, että pinta on kauniin värinen eikä pala.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räyskälä. Päätimme huris