Siirry pääsisältöön

Toast Skagenit

20 vuotta sitten en ollut maistanut katkarapuja.
15 vuotta sitten en pitänyt katkaravuista.
6 vuotta sitten kohtasin ensimmäiset katkarapuruoat, jotka olivat hyviä.
Ja nyt, katkaravut ovat todellakin valloittaneet sydämeni. ...Tosin edelleenkään en niitä sellaisenaan haluaisi pistellä poskeen, mutta todella monet katkarapuruoat ovat nykyään mitä herkullisimpia. Liekö reseptit kehittyneet vai allekirjoittaneen makuaisti...

Viime aikoina meillä on käytetty ahkerasti peltistä muffinivuokaa niin muffineihin (alamittaiset ovat innostuneet niistä) kuin toast skagenien tekoon. Siispä

Toast Skagen -kupit

180 g katkarapuja pakasteesta
1 pieni punasipuli
120 g smetanaa tai Oatlyn iMat Fraichea
1 rkl limemehua (tai sitruunamehua)
1 tl wasabitahnaa
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
hieman suolaa ja mustapippuria
12 viipaletta paahtoleipää
voita/margariinia

Sulata katkaravut ohjeen mukaan (yleensä 10 tuntia jääkaapissa tai pari tuntia huoneenlämmössä). Purista neste mahdollisimman hyvin katkaravuista pois. Kuori ja hienonna punasipuli ja sekoita keskenään katkaravut, sipuli, smetana, limemehu, wasabitahna, tilli sekä suola + mustapippuri. Anna maustua jääkaapissa muiden valmistelujen ajan.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja voitele ohuelti. Painele leivät voipuoli alaspäin peltiseen muffinivuokaan. Paista leivät uunissa rapeiksi 200 asteessa n. 7 minuuttia. Nostele leivät tarjoiluastialle ja annostele päälle katkaraputahnaa. Tarjoa heti.

Me olemme syöneet näitä alamittaisten kanssa aamupalaksi (no aikuiset söivät enemmän, mutta muutkin suostuivat maistamaan) sekä vieraiden kanssa alkupalaksi. Myös maidottomina nämä ovat helppo tehdä (vaihda silloin smetana Oatlyn iMat Fraicheen ja voi margariiniin).

(resepti on lähes täysin Suupaloja! -kirjasta)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr