Siirry pääsisältöön

Elämän laatua parantavia valintoja osa 2: kirjat

Olen lukenut lähes aina paljon. Käytännössä heti, kun opin lukemaan, olin erottamaton kirjoista. Lapsena ykkösvaihtoehto oli lukea kirjaa, kakkosvaihtoehto taas elellä jonkin kirjan mielikuvitusmaailmassa (Pieni talo preerialla oli aika pop, samoin erilaiset heppakirjat sekä sisäoppilaitoskirjat). Toki sanottakoon tähän väliin, että harrastin myös paljon muuta. Fiksut vanhemmat aikalailla antoivat ymmärtää, että muitakin harrastuksia oli pakko olla. Kävinkin siis erilaisilla soittotunneilla, kuviskerhossa, partiossa ja jossakin liikunnallisessakin harrastuksessa. Useimmat näistä samoina vuosina. Ja joka kerta myös itse siirsin itseni harrastuspaikkaan (mikä olikin helppoa, koska kauimmillaan harrastus oli 1 km päässä kotoa).Siis paljon aikaa sekä ulkona että muiden ihmisten parissa.
Jo lapsena valitsin kirjan mieluummin kuin tv:n ja näin on ollut myös nyt viime aikoina. Vähemmän tv:tä, padia sekä puhelinta, enemmän kirjoja. Tällä on ollut selkeä vaikutus omaan hyvinvointiini. Voin todellakin paremmin, olen rennonmpi, eikä tunnu niin kiireiseltäkään. TV meillä ei koskaan aiemminkaan ollut auki muuten vain ja nyt se onkin lähes mahdotonta. Kotimme nimittäin on nykyään käytännössä televisioton. Alamittaiset ovat kerran näiden kolmen ja puolen kuukauden aikana haikailleet televiosiota (leffaillat ovat nykyään hieman eri konseptilla), me aikuiset emme kertaakaan. H katselee padilta päivittäin leffoja + sarjoja, itse harvemmin. Olen tehnyt myös periaatepäätöksen, että sängyssä en katso mitään sarjaa tai leffaa. Sohva toimii katsomisessa paljon paremmin niin niskan kuin sukkien kutomisenkin kannalta. Lisäksi yöunet tuntuvat olevan paljon paremmat, kun luen sängyssä kirjaa ennen nukahtamista.

Tosin aivan viime aikoina teimme myönnytyksen tv:lle. Nyt se on olemassa komerossa piilossa. Sieltä se kaivellaan esiin leffaa varten ja kenties myös joitakin konsolipelejä varten. Toistaiseksi sitä ei ole vielä esiin otettu (lapset eivät ole vielä edes tajunneet tv:n muuttaneen taloon), eikä jatkossakaan sitä pidetä pöydällä tms. Vaan todellakin kaivetaan esiin vain ja ainoastaan special-tilanteita varten.
Mitä sitten luen? Lähes mitä vaan, mitä joku sattuu suosittelemaan. Se joku on joko liveihminen, blogi-ihminen, lehti, kirjaston tädit tai jotain muuta. Tänä vuonna olen tykännyt erityisesti Viveca Stenin dekkareista, Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni - kirjasta, Elena Ferranten Napoli-sarjasta sekä hömppäosastolta Jojo Moyesin, Clare Mackintoshin sekä Lucinda Rileyn kirjoista.
Yleensä itselläni on kirjastossa monta varausta menossa (yritän muistaa pitää ne myös lukittuna, etteivät kaikki saavu yhtaikaa), kirjahyllyssä useampi lukemista odottava kirja ja luettavana 2 - 3 kirjaa. Luettavista yksi on työmatkakirja, joka majailee lähes koko ajan repussa. Lisäksi usein luettavana on  yksi tietokirjamaisempi ja yksi romaani. Tällä hetkellä sängyn vieressä majailee viimeisin Harry Potter (Harry Potter ja Kuoleman varjelukset), joka oli jostain syytä jäänyt aiemmin lukematta. Repussa sen sijaan viettää aikaansa Lucia Berlinin Siivojan käsikirja ja muita kertomuksia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj