Siirry pääsisältöön

Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen osa 1

Meidän taloudessa kukaan ei onneksi ole koskaan epäillyt (eikä ole tainnut saada mahdollisuuttakaan alamittaisten kohdalla) ilmastonmuutoksen todenperäisyyttä. Meillä se on ollut vakiintunut osa kodissa käydyistä keskusteluista jo useamman vuoden. Totta kai nyt viimeisimmäin IPCC:n raportin myötä ilmastonmuutos on ollut läsnä vielä enemmän. Olemme pyrkineet monilla tavoilla vähentämään omalta osaltamme päästöjä. Tosin aivan liian vähän teemme edelleen, vaikka paljon teemmekin. Tällä hetkellä Sitran elämäntapatestin mukaan hiilijalanjälkeni on ilman hirmuista lentomatkaa Singaporeen n. 4000 kiloa (+ tämän kaukolennon myötä hiilijalanjälki nousee jäätäviin lukemiin). Ja tätäkin pitäisi vielä pyrkiä leikkaamaan.

Yksi tärkeimmistä tavoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen on taloudessamme asioista puhuminen. Alamittaiset ovat saaneet ilmastonmuutoksesta vähintäänkin niin paljon tietoa kuin ovat halunneet. Käytännössä enemmänkin. Oikeastaan ei ole yhtään päivää, jolloin jonkun alamittaisen kanssa ei olisi jotenkin sivuttu ilmastonmuutosta. Keskusteluja on syntynyt ruokavalinnoista, liikkumistavoista, julkisesta liikenteestä, ihmisten mielipiteistä jne. Viime viikolla 10-vuotias tutustui sähkön tuottamiseen ja mitä ympäristövaikutuksia milläkin sähkön tuottamistavalla on. Keskustelu aloitettiin, kun ilmeni, että 10-vuotias luuli sähköä kaivettavan maan alta.... No ei ihan. Alkuun siis katsottiin alla oleva video.

Ja sitten ruvettiin pohtimaan eri voimalaitostyyppejä. Nyt 10-vuotias tietääkin aiheesta jo yllättävän paljon.

Itse olemme H:n kanssa hieman pessimistisiä sen suhteen, mitä ihmiskunta enää pystyy tekemään (ja haluaa tehdä). Yritämme kuitenkin luoda alamittaisille asioista hieman positiivisempaa kuvaa. Uskoa siihen, että asioihin voi (ja totta kai pitää) vaikuttaa. Uskoa siihen, että järkeviä valintoja voidaan tehdä ja niillä järkevillä valinnoilla saadaan tulosta aikaan.
Tätä samaa ilmastokeskustelua käyn toki myös oppilaiden kanssa. Fysiikka sivuaa aihetta niin paljon, että lähes joka tunti päästään jotenkin kiinni ilmastonmuutokseen. Lisäksi oppilaita huolettaa aihe myös muutenkin, joten aika monta keskustelua on yhdessä käyty. Ainakin teinejä siis aihe kiinnostaa, vaikka välillä tuntuukin, että aikuisista löytyy pelottavan paljon ihmisiä, jotka lähinnä haistattavat pitkät koko aiheelle. Ja koska nuorissa on tulevaisuus pyrimme vaikuttamaan heihin ja heidän mielipiteisiinsä. Ja samalla toki toivotaan, että myös aikuiset alkaisivat ymmärtämään karut faktat.

Kasvatuksellisesta näkökulmasta osallistuimme muuten yhden alamittaisen kanssa ilmastomarssille lauantaina (yksi oli yökylässä ja teinein ei halunnut osallistua). Toinen syy oli yleinen asian kannattaminen. Mutta muuten tämä vaikuttamisen tapa ei sitten meihin istukaan. Mielenosoittaminen, erilaiset iskulauseet, marssiminen jne eivät oikein meihin kumpaankaan istu. Siellä kuitenkin kiltisti muiden joukossa osoitimme mieltä. Ja totisesti toivon, että seuraavista vaaleista tulee ilmastovaalit. Vaalit, joissa ilmastoasiat olisivat kaikkien puolueiden mielenkiinnon alla.
Tämä asioista puhuminen alaikäisten (ja täysi-ikäistenkin) kanssa ei toki ole ainut tapa, millä me itse pyrimme asiaan vaikuttamaan. Mutta palataan niihin muihin tapoihin hieman myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj