Siirry pääsisältöön

Pakohuoneet lautapeleinä

Viime aikoina meitä ovat viihdyttäneet pakohuonelautapelit. Näitä on pelattu niin lasten kanssa kuin aikuisten ystävienkin kesken. Idena peleissä on sama kuin oikeissakin pakohuonepeleissä. Yritetään päästä ulos jostakin. Tosin kaikki tapahtuu korttien tai muiden (yleensä) paperisten pelivälineiden avulla.
Suomeksi on olemassa ainakin Escape the Room: Arvoitus tähtitietelijän kartanossa. Tässä pelissä availlaan kierjekuoria ja selvitellään erinäisiä arvoituksia. Tämän pelasimme lasten kanssa ja toimi todella hyvin. Peli oli sopivan helppo siihen, että lapset saivat olla pääpelaajina. Me aikuiset sitten autettiin pulmatilanteissa. Tässä pelissä tarvitsee itse pelin lisäksi vain ajastimen.

Englanniksi pakopelejä löytyykin sitten enemmän. Olemme pelailleen nyt kaksi UnLock!-peliä, joissa jokaisessa on aina kolme hieman eri vaikeusasteista peliä. Nämä perustuvat kokonaan numeroituihin kortteihin, joita saa pelin edetessä avata. Näissä onkin sitten jo huomattavasti enemmän haasteita. Lasten kanssa olemme pelanneet näistä myös muutaman, mutta nyt kyllä aikuiset ovat olleet suuressa roolissa. Kieli on välillä sen verra vaikeaa, että omakin kieli on solmussa, kun yrittää suomentaa tekstit. Lisäksi osa arvoituksista on todella haastavia. Tässä kivana lisänä on puhelimeen ladattava ilmainen app, joka on välttämätön peliä pelatessa. Ratkaistut koodit syötetään appiin, joka sitten kertoo, minkä kortin saa ottaa. Vääristä yrityksistä tulee miinusminuutteja. Sovelluksesta saa myös pyydettyä vinkkejä kortteihin (aika usein ne ovat olleet erittäin tarpeellisia) ja sovellus mittaa myös aikaa. Tähän mennessä olemme tainneet onnistua ratkaisemaan yhden UnLock!-pelin (5 on pelattu) annetun aikaikkunan sisällä. Peliä onneksi saa kuitenkin jatkaa ajan umpeuduttua ja sovellus kertoo, kuinka paljon päädyttiin yliajalle.
Ja sitten se suurin vinkki. Pakohuonepelit ovat siitä tylsiä, että niitä voi pelata oikeastaan vain yhden kerran. Mutta tadaa, ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoissa on useampi pakohuonepeli lainattavana. Varausjonoa tosin taitaa olla kaikkiin, mutta varaamalla pelit kyllä aikanaan saapuvat.
Harrastan aika usein kirjastossa varaushyllyjen silmäilyä. Tällä tavoin löydän uutuuksia, joita haluaisin lukea ja myös pakohuonepelit kohtasin tällaisella silmäilyreissulla. Kannattavaa urkkimista siis.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj