Siirry pääsisältöön

Aineenopen työpäivä

Näin tunnolliselle opettajalle tyypillisesti sairastuin sitten nyt joululomalla. Jouluaattona olotila alkoi heiketä ja nyt on flunssa vaivannut enemmän tai vähemmän 6 päivää. Lämpöä ei ole enää onneksi ollut muutamaan päivään ja nyt jo jaksaa käydä hieman ulkona kävelemässäkin, ilman että täydellinen uupumus iskee.

Vaikka hieman harmittaakin, että loma menee näin sairastaessa, niin on tässä kyllä paljon hyviäkin puolia.
A) ehtii lukea. Olen lukenut ihanan monta kirjaa tämän viikon aikana.
B) ei tarvitse tehdä sijaisohjeita. Ei yrittää kipeänä muistella oppilasryhmien tarpeita ja sovittuja asioita. Ei tarvitse ajatella työasioita.
C) ei tule oltua töissä puolikuntoisena.

Ja tähän aiheeseen liittyen siihen aineenopen työpäivään. Alla kuvattu työpäivä oli viimeisellä viikolla ennen lomaa. Suhteellisen normaali työpäivä itselläni.

Koululle klo 7.40. Kasiluokan fysiikan kokeiden tulostus + kopiointi, seiskaluokan matikan kokeiden pisteiden laskeminen + arvosanojen laittaminen. Klo 8.05 takaisin autoon ja osteopatiaan. Klo 9.30 takaisin koululle. Sopimista joulujuhlan aikatauluista ja käytänteistä. Erityisopettajan kanssa sopiminen siitä, ketkä menevät reilun tunnin päästä pienryhmään opiskelemaan. Kopioiden ottamista seuraavalle tunnille.

Klo 10.00 ensimmäinen tunti. Ysien matematiikka, kertausta avaruusgeometrian kokeeseen. Muutama oppilaita mietityttänyt tehtävä  yhdessä läpi smartilla (interaktiivinen taulu).  Oppilaiden itsenäistä työskentelemistä. Itse säntäilen oppilaalta oppilaalle ja yritän ehtiä auttaa kaikkia + etsiä samalla sopivia työskentelypareja, jotka voivat auttaa toisiaan. Tämän hetken ysien ryhmissä on pari- ja ryhmätyöskentely vallitseva olotila. Hyvin harvinaista on, että joku haluaa tehdä hommia täysin yksin.

Välituntivalvonta ulkona.

Seuraava tunti jatkaa ysien matikkaa. Neljä oppilasta menee erityisopelle, kaksi laskee käytävässä ja loput luokassa. Parin omituisen riidan (toinen koski yksikönmuunnoksia....) ratkaisemista. Sopimista huomisesta kokeesta.

Ruokatunnilla välipalapatukka evääksi. Pistarin tekeminen valmiiksi. Joulujuhlajuttujen jatkamista. Keskustelua kuraattorin kanssa. 15 minuutin tauon jälkeen loput 30 minuuttia menee välituntitukiopetuksessa. Kaksi laskee avaruusgeometrian laskuja, yksi lukee fysiikan kokeeseen, 3 oppilasta kertaa ympyrän osia pistaria varten.

Kolmas tunti: kasien matematiikka. Pistari ympyrän osista, tämän jälkeen ympyröiden kehän pituuden sekä halkaisijan mittaamista (erilaisista ympyrälieriön muotoisista esineistä).  Löydetään näin pii. Harjoitellaan laskimella piin avulla laskemista. Opetellaan kirjoittamaan pii.

Klo 13.15 välitunnilla pikainen lounas (lämmitettyä lasagnea).

Neljäs tunti: kasien fysiikan koe. Muutaman tehtävän avaamista oppilaille. Valvoessa kirjoitin myös wilma-viestin opettajille joulujuhlan käytänteistä. Korjasin myös edellisten päivien pistareita. Ei välituntia, koska oppilaat tekivät vielä koetta. Viides tunti jatkaa samaa fysiikan koetta. Tunnin lopussa tutkimme vielä tasapainopisteitä oppilailla itsellään.

Tuntien jälkeen keskustelua oppilaiden kanssa huomisesta. Keskustelua erityisopettajan kanssa huomisesta matematiikan kokeesta. Keskustelua joulujuhlasta (kolmannen työkaverin kanssa). Kotimatka muutaman työkaverin kanssa: jatkoimme työasioiden pohtimista.
Kotona klo 16.30, aikalailla irti töistä. Illalla sovin vielä neljännen työkaverin kanssa muutaman joulujuhlajutun (onneksi se juhla on nyt jo ohi....)

Työtunteja yhteensä 7 ja puoli tuntia, joista opetusta 5 x 45min. Kunnollisia taukoja osteopaatin lisäksi 5 minuuttia (vessatauot käytännössä). Päivä oli myös niin kiireinen, ettei tullut sopivaa hetkeä ottaa kuvaa yhtään mistään...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj