Siirry pääsisältöön

Miniloma Tukholmassa

Muutama viikko sitten perjantaina alkoi lomavarvasta jo hieman kutkuttamaan. Aamupäivän 4 oppituntia menivät aika näppärästi. Ei ongelmia ja ihanaa keskittynyttä opiskelua. Hankalatkin asiat upposivat oppilaisiin. Puolilta päivin hurautin tuomaan auton kotiin ja ehdin istua sohvalla ja hymyillä tulevalle minilomalle. Sää ei mitenkään näyttänyt hehkeältä, mutta onneksi se ei haittaa mitenkään minilomakohteessa.
Miniloma tosissaan oli nimittäin miniloma. Risteily Tukholmaan.... Ei siis mitään isoa eikä ihmeellistä. Mutta tässä vajaan 6 vuoden parisuhteessa tämä oli a) ensimmäinen yön yli kestävä risteily yhdessä b)selkeä (yli 12 tuntia kestävä) irtiotto arjesta kahdestaan. Tälle syksylle sitä olikin jo kaivattu.

Ristely toi univelan lisäksi yllättävän hyvät ravintolakokemukset, ihanan pakkaskävelyn (Helsingistä lähtiessä satoi kaikkea ikävää, Ruotsin puolella aurinko paistoi) Tukholmassa sekä ihan vain olemista. Energiaa, energiaa. Sieltä sitä tuli.

Mutta ne ravintolat. Yllättävän hyviä niistä teki se, että kumpikin ravintoloista oli laivalla. Itselleni laivojen ravintolat eivät ole edustaneet mitenkään ravintoloiden kärkikastia... Onneksi kuitenkin annoin mahdollisuuden.
Perjantain ravintolan olimme varanneet ja maksaneet etukäteen laivalippuja ostaessa. No Name (Viking Line: Gabriella) tarjoaa 7:n ja 9:n ruokalajin maistelumenuja. Ei mitään muuta. Sopii meille siis loistavasti. Tällä kertaa päädyimme seitsemään ruokalajiin viineineen (hinta etukäteen ostettuna viinien kanssa 71€/pää) ja tämä oli oikeasti makuelämys. Annokset olivat hyviä (ja täyttäviä). Viinit istuivat hyvin ja palvelukin oli hyvää (ei tosin fine dining -tasoa, mutta hyvää). Tämä ravintola oli niin iso positiivinen yllätys, että voisin ihan vain sen takia mennä uudestaankin risteilylle.
Lauantaina söimme À la carte-ravintolassa, jossa sielläkin oli hyvää ruokaa. Kampasimpukat alkupalana olivat suorastaan loistavia ja myös turska- sekä myskikurpitsapääruoat olivat herkullisia. Ravintola hävisi No Namelle, mutta oli silti perushyvää. Sellainen ravintola, johon mielellään menisi uudestaankin.

Niin ja vieä museosuositus. Jos et ole käynyt Tukholmassa Vasa-museossa, niin kannattaa käydä. Museon päänähtävyys on Vasa-laiva, joka upposi heti neitsytmatkallaan. Laiva nostettiin meren pohjasta ylös 333 vuotta myöhemmin ja sen jälkeen sitä on sekä entisöity että tutkittu. Museossa on kertomuksia laivan henkilöistä, ja nostotapahtumasta, kuvia siitä millainen laiva on väreissään ollut jne.
Itse Vasa-laiva on vaikuttava. Kuinka iso se onkin ja kuinka valtavia matkoja purjelaivoilla on tehty. Ja kuinka onnettomuusherkkiä laivat ovat kuitenkin olleet. Museossa oli kaikki tekstit sekä ruotsiksi että englanniksi ja myös yllättävän paljon suomeksikin. Toimii niin lapsille kuin aikuisillekin. Museo on hämärä, joten kuvat eivät todellakaan tee oikeutta mahtavalle laivalle. Lisäksi se koko pitää kokea itse.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj