Siirry pääsisältöön

Iltapäivätee Porvoossa

Näin vuoden aluksi palaan vielä hieman viime vuoteen. Yksi nimittäin viime vuoden herkullisimpia uusia juttuja oli Teehelmen iltapäivätee Porvoossa. Suunnilleen vuoden ehdin tästä iltapäiväteestä haaveilla ennen kuin marraskuussa Kumpupilven kanssa nautimme ensin Porvoon joulutunnelmasta ja tämän jälkeen Teehelmestä. Teehelmessä kiipesimme ihanat vanhat portaat yläkerran salonkiin. Alakerrassa toimii kahvila, jonne voi piipahtaa milloin vain. Iltapäivätee vaatii sen sijaan hieman suunnittelua.
Teehelmi toimii talossa, joka on jo yli kaksisataa vuotta vanha. Sisustus ja tunnelma kunnioittaa talon ikää ja henkeä. Alakerran sistusuksestakin pidin, mutta salonki oli kyllä vertaansa vailla.
Tästä iltapäiväteestä tuli hienostunut olo. Kartanomainen tunnelma ja kaikki tarjottavat oli priimaa. Alkukuohuvien jälkeen siirryimme teen pariin ja myös iltapäiväteeherkut saapuivat pian. Kerrostarjotin oli täynnä herkkuja.
Makumaailmat olivat hyviä. Todella hyviä. Herkut oli tehty selkeästi harkiten. Useammasta löytyi jokin pieni jippo. Yhdistelmiä, joita en itse olisi ymmärtänyt edes kokeilla.
Teehelmen iltapäiväteen (täältä lisätiedot) hinta on 35€/pää. Hintaan kuuluu alkumalja, teet sekä kolmikerroslautasen herkkumäärät. Nyt alkavana vuonna iltapäivätee näyttää olevan tarjolla aina kuun ensimmäisenä perjantaina (klo 16 - 20). Iltapäiväteehen kannattaa varata aikaa n. 1,5 tuntia. Teehelmen ideologiaan kuuluu tehdä tarjottavat ajatuksella ja hyvin. Tämänpä takia tarjottavia ei siis tehdä varulta etukäteen (ihanaa, ei ruokahävikkiäkään) vaan varauksen yhteydessä myös maksetaan jo etukäteen seurueen lasku. Ravintola voi olla varma tarjottavien määrästä ja asiakkaatkin yleensä sitoutuvat saapumaan paikalle. Kätevää.

Iltapäiväteen jälkeen menimme vielä tarjoilijan (jota tekisi mieli kutsua hovimestariksi, koska jotenkin oli sellainen vanha englantilainen kartano -olotila) suosituksesta vielä takapihalla olevaan teepuotiin. Teepuoti oli ihana, pieni, hämärä ja täynnä teetä ja teehen liittyviä ihanuuksia. Onnekkaasti myös kaupan omistava (ainakin hän oli kaupan perustanut) rouva sattui olemaan paikalla. Teehen liittyviä tarinoita riitti. (Puodin tiedot täällä)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr