Siirry pääsisältöön

Mifupizza

Olemme olleet nyt vajaan vuoden ostamatta jauhelihaa. Lapsiperheruokia tehdessä jauhelihattomuus (emme osta siis naudanlihaa, muita jauhelihoja emme käyttäneet aiemminkaan) aiheutti aluksi ongelmia. Nyt jauhelihan korvaajia on jo kuitenkin useampia. Härkis sujahtaa useimmiten makaronilaatikkoon, soijarouheesta tehdään tomaattipohjainen kastike pastalle, nyhtökauraa käytetään milloin mihinkin jne. Nyt viimeisimpänä tähän talouteen on astellut mifu*.
Toistaiseksi parhaaksi käyttökohteeksi mifulle on osoittautunut mifupizza, joka on lapsuuden jauhelihapizza uudistettuna. Lapsuudessani kotona tehty pizza oli aina paksupohjainen, joten niin tämäkin (vaikka muuten teemmekin yleensä ohutpohjaisia pizzoja pizzakiven päällä).

Pohja:
3 dl lämpöistä vettä (hieman kättä lämpimämpää)
4 rkl oliiviöljyä
½ pkt tuorehiivaa (tai vastaava määrä kuivahiivaa)
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

Laita kulhoon vesi ja öljy. Sekoita joukkoon hiiva (itse käytän tähän vaiheeseen vispilää). Lisää suola sekä vehnäjauhot. Vehnäjauhojen sekoittaminen taikinaan onnistuu parhaiten käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan (itse nostatan taikinan mikroaaltouunissa (ei päällä kuitenkaan), koska siellä ei yleensä ole vetoa). Taikina saa nousta n. 30 minuuttia ja sillä välin voi valmistella täytteet.

Täytteet:
1 pkt mifu jauhista
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria, suolaa, chilimaustetta, paprikamaustetta
ketsuppia sekä tomaattipyrettä
1 prk ananasta paloina
kuivattua oreganoa, basilikaa, pizzamaustetta
2 tomaattia viipaleina
1 pss juustoraastetta
½ - 1 pss auramurua

Paista mifua pannulla, kuten jauheliha. Lisää joukkoon silputtu sipuli sekä valkosipuli. Mausta maun mukaan.
Taikinan noustua taputtelu se käsin leivipaperilla peitetylle pellille. Laita pohjan päälle reilusti ketsuppia sekä tomaattipyrettä. Levitä (lusikalla mielestäni helpoin). Ripottele päälle mifu-sipuliseos ja tämän päälle ananaspalat. Ripottele päälle runsaasti kuivattua oreganoa, basilikaa sekä pizzamaustetta.
Viipaloi tomaatit ja levitä päälle. Ripottele päälle juustoraaste sekä auramuru.
Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.

Ja jopa tämän talouden nirsot lapset vetelevät tätä mielellään. Ehkä alamittaisia ei tosin voi enää kutsua nirsoiksi. Lähes kaikki ruoka nimittäin nykyään häviää lautasilta ilman kinaamista. Joillakin tosin hitaammin kuin toisilla, mutta mahaan päätyy silti.

*Mifu on tehty maidosta + maitoproteiinista. Täysin ympäristöystävällinen ratkaisu tämäkään ei ole (tosin harva taitaa olla muutenkaan). Maito joka tapauksessa on pienempi paha kuin naudanliha ja lisäksi tämä on tuotettu Suomessa, joten kuljetuksista ei tule mielettömästi päästöjä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr