Olemme olleet nyt vajaan vuoden ostamatta jauhelihaa. Lapsiperheruokia tehdessä jauhelihattomuus (emme osta siis naudanlihaa, muita jauhelihoja emme käyttäneet aiemminkaan) aiheutti aluksi ongelmia. Nyt jauhelihan korvaajia on jo kuitenkin useampia. Härkis sujahtaa useimmiten makaronilaatikkoon, soijarouheesta tehdään tomaattipohjainen kastike pastalle, nyhtökauraa käytetään milloin mihinkin jne. Nyt viimeisimpänä tähän talouteen on astellut mifu*.
Toistaiseksi parhaaksi käyttökohteeksi mifulle on osoittautunut mifupizza, joka on lapsuuden jauhelihapizza uudistettuna. Lapsuudessani kotona tehty pizza oli aina paksupohjainen, joten niin tämäkin (vaikka muuten teemmekin yleensä ohutpohjaisia pizzoja pizzakiven päällä).
Pohja:
3 dl lämpöistä vettä (hieman kättä lämpimämpää)
4 rkl oliiviöljyä
½ pkt tuorehiivaa (tai vastaava määrä kuivahiivaa)
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
Laita kulhoon vesi ja öljy. Sekoita joukkoon hiiva (itse käytän tähän vaiheeseen vispilää). Lisää suola sekä vehnäjauhot. Vehnäjauhojen sekoittaminen taikinaan onnistuu parhaiten käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan (itse nostatan taikinan mikroaaltouunissa (ei päällä kuitenkaan), koska siellä ei yleensä ole vetoa). Taikina saa nousta n. 30 minuuttia ja sillä välin voi valmistella täytteet.
Täytteet:
1 pkt mifu jauhista
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria, suolaa, chilimaustetta, paprikamaustetta
ketsuppia sekä tomaattipyrettä
1 prk ananasta paloina
kuivattua oreganoa, basilikaa, pizzamaustetta
2 tomaattia viipaleina
1 pss juustoraastetta
½ - 1 pss auramurua
Paista mifua pannulla, kuten jauheliha. Lisää joukkoon silputtu sipuli sekä valkosipuli. Mausta maun mukaan.
Taikinan noustua taputtelu se käsin leivipaperilla peitetylle pellille. Laita pohjan päälle reilusti ketsuppia sekä tomaattipyrettä. Levitä (lusikalla mielestäni helpoin). Ripottele päälle mifu-sipuliseos ja tämän päälle ananaspalat. Ripottele päälle runsaasti kuivattua oreganoa, basilikaa sekä pizzamaustetta.
Viipaloi tomaatit ja levitä päälle. Ripottele päälle juustoraaste sekä auramuru.
Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.
Ja jopa tämän talouden nirsot lapset vetelevät tätä mielellään. Ehkä alamittaisia ei tosin voi enää kutsua nirsoiksi. Lähes kaikki ruoka nimittäin nykyään häviää lautasilta ilman kinaamista. Joillakin tosin hitaammin kuin toisilla, mutta mahaan päätyy silti.
*Mifu on tehty maidosta + maitoproteiinista. Täysin ympäristöystävällinen ratkaisu tämäkään ei ole (tosin harva taitaa olla muutenkaan). Maito joka tapauksessa on pienempi paha kuin naudanliha ja lisäksi tämä on tuotettu Suomessa, joten kuljetuksista ei tule mielettömästi päästöjä.
Toistaiseksi parhaaksi käyttökohteeksi mifulle on osoittautunut mifupizza, joka on lapsuuden jauhelihapizza uudistettuna. Lapsuudessani kotona tehty pizza oli aina paksupohjainen, joten niin tämäkin (vaikka muuten teemmekin yleensä ohutpohjaisia pizzoja pizzakiven päällä).
Pohja:
3 dl lämpöistä vettä (hieman kättä lämpimämpää)
4 rkl oliiviöljyä
½ pkt tuorehiivaa (tai vastaava määrä kuivahiivaa)
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
Laita kulhoon vesi ja öljy. Sekoita joukkoon hiiva (itse käytän tähän vaiheeseen vispilää). Lisää suola sekä vehnäjauhot. Vehnäjauhojen sekoittaminen taikinaan onnistuu parhaiten käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan (itse nostatan taikinan mikroaaltouunissa (ei päällä kuitenkaan), koska siellä ei yleensä ole vetoa). Taikina saa nousta n. 30 minuuttia ja sillä välin voi valmistella täytteet.
Täytteet:
1 pkt mifu jauhista
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria, suolaa, chilimaustetta, paprikamaustetta
ketsuppia sekä tomaattipyrettä
1 prk ananasta paloina
kuivattua oreganoa, basilikaa, pizzamaustetta
2 tomaattia viipaleina
1 pss juustoraastetta
½ - 1 pss auramurua
Paista mifua pannulla, kuten jauheliha. Lisää joukkoon silputtu sipuli sekä valkosipuli. Mausta maun mukaan.
Taikinan noustua taputtelu se käsin leivipaperilla peitetylle pellille. Laita pohjan päälle reilusti ketsuppia sekä tomaattipyrettä. Levitä (lusikalla mielestäni helpoin). Ripottele päälle mifu-sipuliseos ja tämän päälle ananaspalat. Ripottele päälle runsaasti kuivattua oreganoa, basilikaa sekä pizzamaustetta.
Viipaloi tomaatit ja levitä päälle. Ripottele päälle juustoraaste sekä auramuru.
Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.
Ja jopa tämän talouden nirsot lapset vetelevät tätä mielellään. Ehkä alamittaisia ei tosin voi enää kutsua nirsoiksi. Lähes kaikki ruoka nimittäin nykyään häviää lautasilta ilman kinaamista. Joillakin tosin hitaammin kuin toisilla, mutta mahaan päätyy silti.
*Mifu on tehty maidosta + maitoproteiinista. Täysin ympäristöystävällinen ratkaisu tämäkään ei ole (tosin harva taitaa olla muutenkaan). Maito joka tapauksessa on pienempi paha kuin naudanliha ja lisäksi tämä on tuotettu Suomessa, joten kuljetuksista ei tule mielettömästi päästöjä.
Kommentit
Lähetä kommentti