Siirry pääsisältöön

Asiaa hampaista

En ole koskaan pitänyt hammaslääkärissä käynnistä. Lapsena suorastaan vihasin sitä. Onnistuin saamaan miljoona (no hieman liioitellen) reikää ja lisäksi vielä kävin läpi oikaisuhoidot.
Hampaita harjasin ahkerasti aamuin illoin, mutta niitä - - - :n reikiä tuli silti.

Nyt aikuisena uusia reikiä ei ole enää pahemmin (koputus puuhun) ilmaantunut. Eikä se hammaslääkärikään tunnu enää aivan niin pahalta ajatukselta. Tähän on vaikuttanut paljon se, että olen käyttänyt sekä aikaa, vaivaa että rahaakin hyvän hammaslääkärin löytämiseen. Viime vuosina hammaslääkärissä käynti on ollut jopa ihan siedettävää. Tosin edellisestä kerrasta on jo yli 2 vuotta, koska reikiä ei ole (koputus jälleen puuhun) näkynyt. Hammaslääkärin kanssa totesimme, että toistaiseksi riittääkin vuosittaiset käynnit suuhygienistillä.

Tällä viikolla olikin sitten se aika. Osa vihaa suuhygienistilläkin käyntiä, itselleni tämä on huomattavasti pienempi paha kuin hammaslääkäri. Tämä johtuu äänistä... Poran ääni (varsinkin se vinkuva) saa aikaan kylmät väreet näin ajatellessakin. Lisäksi koko pään täriseminen poratessa ei ole kovin miellyttävä tunne (huvittavaa kyllä, pienimmäksi pahaksi henkisesti olen kokenut viisureiden poistamisen vetämällä). Koska nämä efektit puuttuvat hammasvälien putsauksessa, niin se oikeastaan menettelee aika kivasti.
Olen käynyt yksityisellä hammaslääkäriasemalla käytännössä kaikki asiointini viimeiset 10 vuotta. Hermo ei kestää kunnalliselle puolelle jonottamista ja ikävä kyllä, yksityiselle on osunut huomattavasti paremmat kokemukset (ikävä kyllä siksi, että periaatteessa kannatan kunnallista puolta. Tässä asiassa olen kuitenkin valmis laittamaan rahani yksityiselle). Valitsemallani hammaslääkäriasemalla suuhygienistit tekevät mekaanisen puhdistamisen lisäksi myös soodapuhdistuksen. Soodapuhdistuksen ansiosta voikin hymyillä leveästi. Tämä puhdistus nimittäin poistaa myös värjäymiä (joita aiheuttavat mm. kahvi, musta tee, punaviini ja yllättäen myös vihreä tee). Allekirjoittanut lipittää teetä suhteellisen ahkerasti ja viime vuosina onkin alkanut ilmaantua myös niitä ikävääkin ikävämpiä värjäytymiä. Soodapuhdistus kuitenkin poistaa ne ainakin omista hampaistani täydellisesti. Ihanaa.

Juttelimme myös hammashygienistin kanssa janojuomista. Ja sain synninpäästön; maustamatonta kuplavettä voi nimittäin juoda hampaiden kannalta huoletta. Sen sijaan sitruunan tai käytännössä minkä tahansa muun makuaineen lisäys aiheuttaa huonoja asioita. Voin siis jatkaa töissä ahkeraa kuplaveden lipittelyä.

Nykyisen hammashygienistin myötä olen myös oikeasti oppinut hammasvälien puhdistamisen tärkeyden (jotenkin tätä ei ole kukaan lapsuuden, opiskeluaikojen tai muiden lääkäriasemien ihmiset ikinä opettanut (tai en ole ollut kartalla muuten vain). Koko lankauksesta on puhuttu todella vähän). Nykyään siis pyrin 1 - 2 kertaa viikossa tikuttelemaan ja lankailemaan hampaiden välit. Tämäkin on luultavasti ollut yksi merkittävä osatekijä vähentyneistä rei’issä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr