Siirry pääsisältöön

Oodi ilolle

Alitajunta on jännittävä kapistus.

Olen käynyt kuukauden sisään nyt muutaman kerran ihanassa Oodissa (kirjastossa siis). Jokaisella kerralla olen ihastellut arkkitehtuuria, valoa ja tunnelmaa. Jokaisella kerralla päässä on soinut myös osia kappaleesta, jonka nimestä ei ollut mitään tietoa. Tai ainakaan tietoista tietoa (muisti kun on allekirjoittaneella monissa asioissa erittäin huono). Kappale on klassista musiikkia ja olin aika varma, että joskus sitä olen pianolla soittanut.
Tänään tätä kirjoitusta (jossa oli tarkoitus kirjoittaa Oodista eikä alitajunnasta) pohtiessa tuli mieleen Oodi ilolle -sanapari. Googlasin huvikseni ja tadaa: Oodi ilolle on osa Beethovenin 9. sinfoniasta ja sehän siellä päässä oli soinut (ja juu, olen soittanut sitä ala-asteella pianolla). Kuinka osuvaa, koska tämä kirjasto on tosiaan oodi ilolle.
Valon, arkkitehtuurin ja tunnelman lisäksi iloa aiheuttavaa Oodissa ovat lukuisat tuolit/lukupaikat. Niitä on niin paljon, että aina olen löytänyt itselleni sopivan sopen. Iloa tuo myös kohtuuhintainen kahvila (sekä pohjakerroksessa, että ylimmässä kerroksessa), jossa esimerkiksi tee maksaa vain 1,50 euroa.
Kirjojen valikoima ei taida olla suuren suuri (mutta laaja kuitenkin), mutta itselleni sillä ei kyllä ole väliä. Käytännössä nimittäin varaan joka ikisen kirjan jonka luen lukuunottamatta niitä kirjoja, jotka osuvat pikalainahyllystä haaviin. Useimmiten lähikirjasto onkin paikka, josta haen varaukset sekä palautan lainatut kirjat. Oodi sen sijaan on ollut lukemis-, rentoutumis-, sekä ystävien kohtaamispaikka.

Ja oodi muuten yleisestikin kirjastoille. Kuinka huippua, että meillä on palvelu, josta saa i l m a i s e k s i lainaan kirjoja. Lisäksi kirjavalikoima on ainakin näin pääkaupunkiseudulla huikean laaja. Lähes kaikki mieleen tulevat kirjat kirjastosta löytyvät (vaikka joihinkin olenkin jonossa numerolla 1248...). Itse en osta kirjoja käytännössä koskaan, mutta luen silti mielettömästi. Ilman kirjastoa tämä ei onnistuisi (tai sitten talo pursuaisi kirjoja). Onneksi vuonna 1860 Helsingin rouvasväenyhdistys päätti perustaa Helsinkiin ensimmäisen kirjaston ja siitä se sitten lähti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj