Siirry pääsisältöön

Kinkkupiirakka

Viime aikoina meidän taloudessa on syöty todella vähän lihaa. Kalaa on pöydässä ollut silloin tällöin, mutta lähinnä ollaan menty kasvisruoalla. Senpä tähden kinkkupiirakka on ollut todellinen poikkeus: lihaa, ja vielä punaista.

Kinkkupiirakka (tai mikä tahansa muukin piirakka) on vallan mainio ruokaisa iltapala. Tätä on syöty ystävien kanssa iltateellä sekä lasten kanssa myöhäisenä puoliruokana. Jos lapset eivät ole meillä, on meidän useimmat iltaruoat tyyliin: munakasta ja salaattia, pasteijoita ja salaattia tai piirakkaa ja salaattia. Siihen tarkoitukseen tätäkin kinkkupiirakkaa on viimeksi tehty.
Tämän reseptin pohja löytyy reseptivihkosta, jonka olen väsäillyt ennen kuin muutin opiskelemaan (muutama resepti on kyllä löytänyt tiensä vihkoon myöhemminkin, nykyään käytössä on jo uusi reseptikirja). Resepti on pysynyt näköjään melkein alkuperäisenä reilut 18 vuotta.
Kinkkupiirakka
Pohja:
100g voita (tai margariinia)
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekaisin. Lisää suola sekä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele piirakkavuoan pohjalle (ohjeen kaksinkertaistamalla piirakasta tulee uuninpellillisen kokoinen). Käytin välillä valmiita piirakkapohjia pakkasesta, mutta viime aikoina olen todennut itse tehdyn olevan itse asiassa paljon nopeampi tehdä (kuin sulatella pakastepohjaa). Lisäksi halvempaa ja varmaan vähän ekologisempaakin.

Täyte:
150g savukinkkuleikkelettä viipaloituna pieneksi
150g juustoraastetta
3 kananmunaa
200g ranskankermaa
1 paprika pilkottuna
n. 5cm purjoa suikaleina
1 dl persiljaa silputtuna
mustapippuria maun mukaan
kirsikkatomaatteja pinnalle puolikkaina

Sekoita keskenään täytteen ainekset lukuunottamatta kirsikkatomaatteja. Levitä täyte piirakkapohjan päälle ja painele puolikkaat kirsikkatomaatit (leikkuupinta ylöspäin) täytteen päälle.
Paista 200 C:ssa n.35 minuutia. Tarkkaile, että pinta on saanut kauniin värin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...