Siirry pääsisältöön

Asiaa jätteistä

Meidän taloudessamme jätteiden lajittelu kuuluu tavalliseen arkeen. Pyrimme lajittelemaan kaiken mahdollisen, minkä vain keksimme. Nykyisessä taloyhtiössä tämä on nykyään myös suhteellisen helppoa, koska jätekatoksessa sijaitsevat sekajäteastian lisäksi biojäte, muovinkeräysastia sekä kartonginkeräysastia.

Lisäksi keräämme myös lasia, metallia, paperia sekä paristoja. Ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet, joita itse emme käytä (eikä taloudesta löydy toista käyttäjää) joko myymme eteenpäin tai viemme hyväntekeväisyyteen. Samoin ehjät huonekalut ja astiat. Kirjat joko lahjoitamme eteenpäin tai viemme kirjaston kierrätyspisteeseen. Ainoana poikkeuksena näistä on rikkinäiset vaatteet (jos niitä ei pysty korjaamaan), ne menevät lähes kokonaan sekajätteeseen (silloin tällöin farkuille on joku keräys, jota varten rikkinäiset farkut on säilötty). En usko vaatekauppojen kierrätyssysteemeihin toistaiseksi.

Nykyään jokainen alamittainenkin osaa maitopurkin tyhjennyttyä huuhdella sen ja jättää kuivumaan. Samoin kaikki jogurttipurkit kulkeutuvat huuhtelun kautta keräysastiaan. Uusimpana on tullut kaikkien metallikansien (jogurttipurkeissa jne) kierrättäminen. Niitä varten keittiön pöydällä tai roskiskaapissa sijaitsee pieni kulho. Jätteiden lajittelusta ei edes nykyään tarvitse kotona puhua, koska se on kaikille jo kovin itsestään selvää.

Meillä on keittiössä aika pieni roskiskaappi. Sinnekin kuitenkin mahtuvat sekäjäte, biojäte sekä muovijäte (isoin astia). Lisäksi meillä on eteisessä penkkinä Niimaarin Ecosmol lajittelukaluste (ei sponsoroitu). Tämän kalusteen sisälle kätkeytyvät paperinkeräyskassi, lasinkeräyskassi, metallinkeräyskassi, paristot purkissa sekä kartonki. Lisäksi kaluste toimii tosiaan mitä mainioimpana penkkinä.
Osallistuimme toukokuun alussa HSY:n jätteiden punnitustutkimukseen, jossa punnitsimme kaiken taloudessa syntyvän jätteen kahden viikon ajalta. Meillä hieman poikkeuksellisesti tuli tutkimusjakson aikana eniten kartonkia (3380g), koska uudet terassin istutusaltaat sattuivat saapumaan postiin juuri tuona ajanjaksona. Seuraavaksi eniten tulikin biojätettä (2765g). Reilun kilogramman verran tuli sekajätetä (tätä yritäme vähentää) sekä muovia. Paperia, lasia sekä metallia tuli 300 - 400 grammaa kutakin.

Ilmastonmuutoksen kannalta on sitä parempi, mitä vähemmän tavaraa päätyy ylipäätänsä jätteeksi. Mitä paremmin käytämme tavarat/ruoan sitä parempi. Uusiokäytön kannalta on kuitenkin järkevää lajitella jätteet. Näin luonnonvarat + energia eivät mene hukkaan (eli poltettamisen yhteydessä päästöinä taivaalle).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr