Siirry pääsisältöön

Asiaa jätteistä

Meidän taloudessamme jätteiden lajittelu kuuluu tavalliseen arkeen. Pyrimme lajittelemaan kaiken mahdollisen, minkä vain keksimme. Nykyisessä taloyhtiössä tämä on nykyään myös suhteellisen helppoa, koska jätekatoksessa sijaitsevat sekajäteastian lisäksi biojäte, muovinkeräysastia sekä kartonginkeräysastia.

Lisäksi keräämme myös lasia, metallia, paperia sekä paristoja. Ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet, joita itse emme käytä (eikä taloudesta löydy toista käyttäjää) joko myymme eteenpäin tai viemme hyväntekeväisyyteen. Samoin ehjät huonekalut ja astiat. Kirjat joko lahjoitamme eteenpäin tai viemme kirjaston kierrätyspisteeseen. Ainoana poikkeuksena näistä on rikkinäiset vaatteet (jos niitä ei pysty korjaamaan), ne menevät lähes kokonaan sekajätteeseen (silloin tällöin farkuille on joku keräys, jota varten rikkinäiset farkut on säilötty). En usko vaatekauppojen kierrätyssysteemeihin toistaiseksi.

Nykyään jokainen alamittainenkin osaa maitopurkin tyhjennyttyä huuhdella sen ja jättää kuivumaan. Samoin kaikki jogurttipurkit kulkeutuvat huuhtelun kautta keräysastiaan. Uusimpana on tullut kaikkien metallikansien (jogurttipurkeissa jne) kierrättäminen. Niitä varten keittiön pöydällä tai roskiskaapissa sijaitsee pieni kulho. Jätteiden lajittelusta ei edes nykyään tarvitse kotona puhua, koska se on kaikille jo kovin itsestään selvää.

Meillä on keittiössä aika pieni roskiskaappi. Sinnekin kuitenkin mahtuvat sekäjäte, biojäte sekä muovijäte (isoin astia). Lisäksi meillä on eteisessä penkkinä Niimaarin Ecosmol lajittelukaluste (ei sponsoroitu). Tämän kalusteen sisälle kätkeytyvät paperinkeräyskassi, lasinkeräyskassi, metallinkeräyskassi, paristot purkissa sekä kartonki. Lisäksi kaluste toimii tosiaan mitä mainioimpana penkkinä.
Osallistuimme toukokuun alussa HSY:n jätteiden punnitustutkimukseen, jossa punnitsimme kaiken taloudessa syntyvän jätteen kahden viikon ajalta. Meillä hieman poikkeuksellisesti tuli tutkimusjakson aikana eniten kartonkia (3380g), koska uudet terassin istutusaltaat sattuivat saapumaan postiin juuri tuona ajanjaksona. Seuraavaksi eniten tulikin biojätettä (2765g). Reilun kilogramman verran tuli sekajätetä (tätä yritäme vähentää) sekä muovia. Paperia, lasia sekä metallia tuli 300 - 400 grammaa kutakin.

Ilmastonmuutoksen kannalta on sitä parempi, mitä vähemmän tavaraa päätyy ylipäätänsä jätteeksi. Mitä paremmin käytämme tavarat/ruoan sitä parempi. Uusiokäytön kannalta on kuitenkin järkevää lajitella jätteet. Näin luonnonvarat + energia eivät mene hukkaan (eli poltettamisen yhteydessä päästöinä taivaalle).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj