Siirry pääsisältöön

Kohti kesäkenkiä

Varmoja kevään merkkejä.
Avokeittiön/olohuoneen (yksi yhtenäinen tila) lattialla majailee pienempiä ja isompia taimia odottamassa ulos muuttoa
Terassi on täynnä erilaisia purkkiviritelmiä
Kenkäkaappi on täynnä kenkiä. Talvikenkiä, välikausikenkiä ja kesäkenkiä.
Eteisen takkikaappi on täynnä takkeja (talvitakkeja, välikausitakkeja ja kesätakkeja).
Töissä on kiirettä.
Mutta heei, kesä lähestyy. Sunnuntaiaamun ahkeran sääennusteiden selaamisen perusteella tein päätelmän, ettei yöpakkasia ole enää tulossa. Niinpä kasvit ovat muuttaneet ulos. Kasvilavoissa olivat jo aiemmin hengailleet ruohosipuli, raparperi ja mansikat (reilu viikko sitten yhdistelmä vesisade - pakkanen - lumisade oli hieman haastava kukkiville mansikoille. Loppupeleissään mansikoiden päällä oli harso ja ämpärit. Ah, kuinka nättiä. Mutta näköjään ne selvisivät tuosta haastavasta vaiheesta ja kukkivat edelleen). Eilen joukkoon liittyivät paprikan taimet, persilja ja korianteri (yhden taimen tapoin jo... jännityksellä odotan, miten tälle käy). Salaatin siemenet olivat myös itäneet ja niitä voi kohta jo harventaa. Harson alla majailevat porkkanat ja punajuuret. Toiset niistä ovat jo itäneet, ei vaan mitään muistikuvaa kumman siemenet ovat kyseessä. Veikkaus punajuurille, mutta voin olla väärässäkin.
Kasvilava alkaa olla melkein valmis (kesäkurpitsat liittyvät vielä seuraan kasvettuaan vielä vähän). Piha muuten ei. Toukokuun aikana ehkä ilmestyy uusi terassin pätkäkin ja sitten voi ruveta ajattelemaan tavaroiden paikkojakin. Tällä hetkellä pienellä jo valmiilla terassin pätkällä majailee aivan kaikki ulkotavara. Pulkat sentään kaivoin sieltä pois pari viikkoa sitten.
Otsikkoon liittyen, eilen oli myös kenkienhuoltopäivä. Kaivoin talvikengät kaapeista ja huolsin ne. Olen nyt onnistunut noudattamaan tätä tapaa ehkä 4 vuotta. Putsaan ja lankkaan talvikengä sekä nahkaiset kevät-/kesäkengät. Puhdistamisen hoidan vanhalla sukalla (koska unohdan aina hankkia kenkäharjan). Kevät-/kesäkengät suihkautan kosteussuojalla (ulkona! Tätä tavaraa ei kannata hengittää) ja sitten lankkaus. Ruskeat kengät lankkasin värittömällä ja mustat mustalla. Lankin kannattaa antaa imeytyä noin 5 minuuttia ja sen jälkeen kiillotus. Tämän teen myös vanhalla sukalla. Kenkien kuivuttua kunnolla talvikengät siirtyivät varastoon ja samalla kaiveltiin loput kesäkengät esiin. (Niin toki siis yritän siis vuoden mittaan hoitaa kenkiä muulloinkin. Pitäisi vaan sitoa huolto johonki tiettyyn ajanjaksoon, jotta se tulisi oikeasti tehtyä muulloinkin kuin keväisin).
Talvitakit pesin viime viikolla, vielä yksi välikausitakki hengailee kuitenkin naulakossa. Sen verran viileää on ollut, etten vielä uskaltanut siitä luopua. Ehkä jo tällä viikolla. Ja töissäkin on viimeinen hirmukiireinen viikko. Sitten viimeisetkin kokeet on pidetty ja arvosanat suunnilleen annettu.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr