Siirry pääsisältöön

Kotitöistä alamittaisten kera

Tämä koronakurimus on aiheuttanut lisääntyneen retkeilyn myötä myös lisääntynyttä ruoan laittoa + lisääntyneitä kotitöitä + lisääntynyttä vääntöä siitä, kuka tekee mitäkin.

Meillä on sovittu, että alamittaisten ollessa talossa osallistuvat he ruoanlaittoon, pöydän kattamiseen + korjaamiseen sekä astianpesukoneen täyttämiseen. + Siivoukseen ja kaikkiin muihin nakkeihin osallistuminen on oletus. Ruoanlaitto + kattaminen/pöydän siivoaminen ovat normihommia, mutta muut jutut ovat minuuttihommia. Minuuttihommat tarkoittivat, että nämä hommat saa kellottaa ja minuutit merkitään ylös vihkoon. Tarpeeksi minuutteja kerättyään, saa kyseinen alamittainen rahallisen korvauksen (välillä matkoja tai huvipuistoreissuja tehdessä on reissua varten pitänyt myös kerätä tietty minuuttimäärä).
Tämä systeemi on toiminut hyvin. Mutta näin koronakurimuksen keskellä vääntöä on tullut alamittaisten kesken välillä siitä, kuka joutuu tekemään jotain ja välillä siitä, kuka saa tehdä jotain. Tämän takia alamittaiset ovat keskenään ratkoneet satoja asioita kivi-sakset-paperilla (myös sen, kuka joutuu istumaan takapenkillä keskellä). Lopulta oltiin siinä pisteessä, etteivät meidän aikuisten hermot enää kestäneet loputonta kivi-sakset-paperi-pelaamista, joten piti keksiä uusi ratkaisu.

Päädyimme nyt (ainakin tämän koronakurimuksen ajaksi, katsotaan sitten jatkoa, kun joskus sinne päästään) vuoronakkeihin. Alamittaisille on nyt määrätty eri nakit eri päiville. Alamittainen A auttaa ruoanlaitossa, alamittainen B kattaa pöydän + siivoaa pöydän, alamittainen C tyhjää + täyttää tiskikoneen (tässä voi taktikoida. Jos ehtii tyhjentämään tiskikoneen ennen ruokaa, niin jokainen toki huolehtii omat astiansa koneeseen. Mutta jos tiskikoneessa on ruoan jälkeen vielä puhtaita, on täyttämisnakki sitten hieman isompi). Ja nämä vuorot kiertävät päivittäin.
Tämä on helpottanut suuresti. Kukaan ei enää väännä siitä, että voisiko joku  muu juuri tänään tyhjentää tiskikoneen. Jokainen tietää keskeyttää muut hommansa, kun oma työnakki on kohdalla. Ruoanlaitossa olemme sitten me aikuiset toki joutuneet hieman miettimään, että minkälaiset hommat kenellekin istuvat. Yksi alamittaisista pystyy tekemään lähes koko ruoan itse (ja nauttiikin vielä siitä), yhdelle ei kannata antaa perunoita kuorittavaksi, jotta ruoka saadaan aikaiseksi alle 3 tunnissa jne.

Toistaiseksi tällä systeemillä on säilynyt sopu talossa. Katsotaan, miten homma etenee.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj