Siirry pääsisältöön

Rosmariiniperunat

Nyt se on tapahtunut: kenties merkki lähestyvästä aikuisuudesta (sikäli ehkä ihan hyvä, koska ikäkin alkaa lähestyä jo neljääkymmentä...). Nimittäin a) laitoin itse kauppalistalle perunat b) halusin itse, että niitä tehdään ruoaksi c)tykkäsin ruoasta, joka perustui perunoille. 

Tosin myönnettäköön, ettei nytkään kyse ollut vain ns. tavallisesti keitetyistä perunoista. Niin aikuinen en vielä ole. Mutta nämä rosmariiniperunat olivat helppoja, herkullisia ja aika nopeasti tehtävissäkin. 

Rosmariiniperunat
uusia perunoita sopiva määrä (tähän käy loistavasti kaikki espanjalaiset tai ruotsalaiset tai ihan mitkä vaan)
oliiviöljyä
merisuolaa
tuoretta rosmariinia

Pese perunat (ja kuori sen verran kuin haluat). Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä n. 7 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivua kattilassa (ei siis kantta päällä). Tähän riittää n.10 minuuttia. Lorauta sekaan runsaasti oliiviöljyä ja silppua saksilla sekaan rosmariinia (tämänkin määrä riippuu kaikesta mahdollisesta, kokeilemalla löytyy paras suhde). Sekoita ja kaada perunat uunipellille (laita leivinpaperi alle) ja kaavi mukaan kattilasta öljy + rosmariini. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Perunoiden kuuluisi saada hieman väriä sekä olla sisältä pehmeitä. Aikaa siis kannattaa tarkkailla, koska sekin riippuu perunoiden määrästä. 

Me söimme tätä grillattujen kanafileiden + grillattujen tomaattien (tomaatit halkaistaan ja halkaisupinnalle ripotellaan pippuria + oreganoa) kanssa. Yksinkertaista ja oli tosi hyvää. Toki aterian kruunasi se, että oli niin lämmintä, jotta pystyttiin syömään illalla terassilla. Ihana kesä.

Niin ja tästä perunaongelmasta. Väitän, että mut kyllästettiin lapsena niin hyvin perunoilla (maatila, perunoita oli omasta takaa yleensä joka vuosi). Perunoita oli varmasti ainakin 90 prosentilla aterioista. Yleensä ne keitettiin. Talvella perunoiden kanssa oli ruskeaa kastiketta ja kesällä ne syötiin voin kanssa. Talvisin aterialta yli jääneet perunat tehtiin paistinperunoiksi. Tai sitten syötiin jauhelihakeittoa (joka meillä kulki nimellä perunakeitto, mikä oli ihan kuvaava nimi. Enimmäkseen keitossa oli perunaa). Tai perunamuussia. Mutta lähes aina niitä keitettyjä perunoita. Ainut perunamuoto, josta olen aikuisena erityisesti tykännyt on takkapotut (eli takassa tehdyt uuniperunat). 

On siis suorastaan ihme, että olen löytänyt tosiaan reseptin, joka perustuu perunoille, ja josta tykkään. Lisäksi mulla on menossa kokeiluun toinenkin perunaresepti. Olen hämmentynyt.

Tämä oli muuten kesän ensimmäinen uusi resepti -kokeilu. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr