Kotipuutarhan raparperit ovat innostuneet kunnolla kasvamaan vasta nyt, joten raparperireseptitkin ovat päässeet hämmentävästi kokeiluun vasta näin heinäkuussa (muutenkin puutarhan sato on ruvennut mukavasti kypsymään. Parvekkeelta alkaa tulla runsaasti avomaankurkkuja ja tomaatit alkavat myös punastua. Chilit ovat hämmentävästi muuttuneet vihreistä tumman violeteiksi (luulin ostaneeni lajikkeen, josta tulee punaisia chilejä, joten en oikein tiedä, mikä näitä vaivaa). Kesäkurpitsa on saanut aikaiseksi 2 pientä alkua, joten saa nähdä kuinka niille tänä kesänä käy. Mansikat kukkivat varhain keväällä ja pääasiallinen sato (aika pieni tosin) syötiin jo kesäkuun puolella. Tämä resepti onkin siis kokeiltu ostomansikoilla).
Tämä resepti on yhdistely useammasta reseptistä ja tärkeimpänä vaatimuksena itselleni oli, ettei raparpereja tarvitse keitellä. Halusin myös päälle taikinamurua, joka näyttää kyllä kuvassa erehdyttävästi juustolta...
Raparperi-mansikkapiirakka
Pohja:
100 g voita (tai margariinia)
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Sulata rasva mikrossa. Kaada kulhoon ja lisää sekoittaen vesi, sokerit ja kananmuna. Yhdistä kuivat aineet omassa kulhossaan ja lisää taikinaan sekoittaen. Voitele piirakkavuoka ja levitä takina vuokaan nuolijan avulla (taikinan kuuluu olla todella notkeaa).
Täyte:
n.150 g raparperia
n. 150 g mansikoita
200g kermaviiliä (tai ranskankermaa tai jotain vastaavaa)
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
Pilko raparperit ja mansikat ja levitä ne pohjan päälle. Jätä reunoille 1 - 2 cm ilman täytettä, jolloin reunat nousevat mukavasti. Sekoita kermaviili, kananmuna ja sokeri hyvin ja levitä päälle (itse käytin tähän samaan nuolijaa kuin taikinankin levittämiseen).
Murutaikina:
50 g voita/margariinia
0,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
Nypi käsin murumaiseksi ja levitä piirakan päälle.
Paista 200 C:ssa n. 30 min. Tarkkaile, ettei pinta pala ja levitä tarvittaessa päälle pala foliota.
Kommentit
Lähetä kommentti