Siirry pääsisältöön

Maailman ehkä helpoimmat sämpylät

Nämä "blogisämpylät" ovat kyllä ehdottomasti helpoin ja paras leipäkeksintö vähään aikaan. Järkyttävän helppoja, nopeita tehdä (tosin nousemisaika on kyllä pitkä, joten ihan tuosta vaan sämpylöitä ei uunista tipahda) ja vielä hyviäkin. Voiko sen enempää toivoa.

Näitä sämpylöitä on meillä leivottu nyt jo muutamana viikonloppuna (ja näihin saa vielä kovin kätevästi upotettua jauhohjen jämiä jne). Todistettavasti kerran on paistanut aurinkokin viimeisen kuukauden aikana.
Alkuperäinen ohje on Sikke Sumarin (musta alkaa tulla Sikke Sumari -fani. Meidän vakioresepteihin kuuluu jo useampi ruoka, jonka alkuperä on Sikke Sumarin resepteissä.)

Sämpylät
7,5 dl vettä
1½ pss kuivahiivaa
1½ rkl suolaa

Sekoita hiiva ja suola veteen (tämä taktiikka toimii myös kuivahiivalla... Tosin aika paljon sai sekoittaa, mutta toimi silt.).

n.1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita (tai jotain leseitä tai kokojyväjauhoja)
9 dl vehnäjauhoja

Sekoita jauhot taikinaan. Taikinan kuuluu kuitenkin jäädä löysäksi, joten ole tarkkana vehnäjauhojen kanssa.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja laita se jääkaappiin yöksi kohoamaan. Mulla taikina kohosi parvekkeella, jonka viileys vastaa tällä hetkellä jääkaappia.

Seuraavana aamuna (tai sitä seuraavana) nostelet lusikalla taikinaa kasoihin pellille. Ripottele jauhoja päälle ja tee terävällä veitsellä ristiviilto. Itse heittelin tässä vaiheessa vielä kurpitsansiemeniä sämpylöiden päälle. Paista 230 asteessa n. 30 - 35 minuuttia.

Sämpylöiden kuuluu olla rapeita ja ne pehmenevät jäähtyessään. Älä kuitenkaan peitä sämpylöitä liinalla, silloin sämpylät pehmenevät liikaa. Rapeus kuuluu asiaan.




Kommentit

  1. Pitää kokeilla. Mä leivon nykyään vähintään kerran viikossa pataleipää, koska se on älyttömän helppoa ja hyvää.

    Tosin mun mielestä tavallisten sämpylöiden tekemisessäkään ei ole iso työ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein ruveta miettimään, että miksi koen nää niin helpoiksi ja käteviksi (tavalliset sämpylätkään eivät nimittäin tosiaan ole kovatöisiä). Ja tadaa, sehän johtuu siis siitä, että näistä saa helposti aamupalasämpylät ilman, että tarvii herätä aikasin ja odotella taikinan nousemista.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa